Vaxholm Fästning och Kastellet

Hej!

Idag var spenderade jag min soliga söndag på Vaxholm Fästning. Det är en försvarsfästning som ligger på en ö utanför Vaxholm i Stockholm.

vaxholmsfärjan

Vaxholms fästning färjan

Fästningen påbörjades redan på 1500-talet. Men som den ser ut idag byggdes den 1833 – 1863. Den har ett strategiskt läge vid Oxdjupet som är en del av Östersjöns inlopp mot Stockholm. Man passerar Oxdjupet när man åker finlandsbåt in mot Stockholm.

Stockholm skärgård

Oxdjupet

Jag har jobbat mycket på båtarna, så jag har alltid varit nyfiken på just den här delen av Stockholm med försvaret och så. Nu är ju inte den här platsen aktiv längre för försvaret direkt, men den har en historia och den kan man veta mer om på Vaxholms fästning museum. Ring annars Vaxholms fästningens info nummer: 08-541 311 10.

fästning

Vaxholms fästning

Det är en härlig känsla att bara vandra omkring på den lilla ön. Speciellt dagar som denna då det var soligt. Jag såg flera olika sorters vårblommor i gult och blott. Jag kände doften av hav och av gräs. Det var en doftförnimmelse, av vetskapen att sommaren är på intåg. Jag förställde mig en filt på gräset och en liten picnic – korg med några cider, jordgubbar, frasiga pain riche och lite ostbitar. *Snart är sommaren här!*

För att komma hit tar man och hoppar på en linje färja i Vaxholm. Här finns en länk till en tidtabell i pdf för er intresserade. Tidtabell. Färjeturen är gratis och tar bara någon minut.

En sak som jag skulle vilja göra är att stanna över på Kastellets Bed & Breakfast. Tänk vad mysigt och tryggt att sova över på en liten ö. För de som har egen båt blir det kanske ännu roligare, för ni kan lägga till gratis om plats finns över i gästhamnen.

Här ser ni en fin gammal cykel som står parkerad utanför kastellet.

Cykel

Vaxholm

Vaxholm kastell

Vaxholm kastell

Jag rekommenderar er varmt att besöka denna lilla pärla till ö.

/Anja

Previous post

Next post