Utställning Krakows julkrubbor på Hallwylska museet

Krakow har en tradition av att ha vackra, glittriga och handgjorda julkrubbor. Nu har Hallwylska museet i Stockholm en utställning med de vackra krubborna. Utställningen öppnades den 10 November och kommer att fortsätta till 27 januari 2019.

Krubbor

Vacker krubba och folkdräkter

Det finns ett trettiotal glittrande krubbor att beskåda. Krakowborna är stolta över sin tradition och har varje år sedan 1937 en tävling om vem ska skapar den vackraste krubban. Tävlingen äger rum den första torsdagen i December på stora torget i Krakow.

Julkrubba

Krubba skapad av Maciej Moszew som deltagit i tävlingar sen 1961, och fotograf är: Erik Lernestål

– Krakowkrubban lyser upp den mörka vinternatten. I krubban ryms kärleken till Den heliga familjen och till staden Krakow. Tack vare den årliga julkrubbstävlingen på stora torget utvecklas krubborna, passionen och engagemanget lever vidare. Krakows skimrande krubbor med dess änglar gestaltar den heliga natten på ett unikt vis, säger Anna Glowacki, producent för utställningen Krakows krubbor på Hallwylska museet.

Varje krubba är som ett Krakow i miniatyr. Den allra minsta ryms i en tändsticksask, medan andra är några meter höga och vissa är ett par decimeter.

En traditionell Krakow krubba innehåller alltid en religös och en profan scen. På första våningen ser man oftast den heliga familjen med Jesus. Det är också vanligt att det vävs in andra karaktärer i krubborna. Oftast är de figurer från Krakows egna säger som till exempel Drottning Wanda, Vaveldraken eller Lajkonik.

Hallwylska museet

Små fina detaljer och mycket av det rör sig

Krubbor

En inridande legendar tatar

På Hallwylska museet har de även aktiviteter för barn, till exempel kan barnen få göra sin egen krubba under en workshop. Läs mer om utställningen här: http://hallwylskamuseet.se/sv/krakows-krubbor

/Anja

 

Previous post

Next post