Stockholms filmfestival: 8 filmer som du inte får missa

Det är återigen dags för Stockholms filmfestival att öppna sina dörrar och bjuda på underhållning av internationell klass. I årets program hittar vi bland annat potentiella Oscarsfavoriter som Priscilla och Poor Things, men också intima dokumentärer som Somliga går i trasiga skor.

Stockholms filmfestival har länge varit en av höjdpunkterna på året för alla cineaster i vårt avlånga land. Under drygt en och en halv vecka visar festivalen över hundra olika filmer och det är bara att välja och vraka. Detta är dock lättare sagt än gjort.

På filmfestivaler blandas framtida klassiker med potentiella bottennapp. Att välja vilka filmer man ska gå på är därför på sätt och vis soma att spela på till exempel Hajper casino – man gör en ekonomisk insats i hopp om att få något positivt tillbaka. För att underlätta navigeringen genom denna kulturella institutions späckade schema kommer därför här några filmer som du inte bör missa.

Priscilla


Förra året gjorde Austin Butler succé i rollen som Elvis i Baz Luhrmanns film med samma namn. Under Stockholms filmfestival får vi i stället stifta bekantskap med Priscilla Presley, som träffade rockkungen när hon bara var 14 år gammal.

Sofia Coppola – känd för att ha gjort bland annat Lost in Translation och Marie Antoinette – står för regi och manus medan stjärnskottet Cailee Spaeny presenterar sig för världspubliken genom iklä sig rollen som Priscilla.

Filmen spås redan nu kamma hem flera nomineringar på Oscarsgalan och både Spaeny och Jacob Elordi (som spelar Elvis) har hyllats för sina rolltolkningar. Om du gillar Coppolas tidigare filmer kommer du högst troligt inte att bli besviken.

Poor Things


Trots att den grekiske regissören Yorgos Lanthimos aldrig har rört sig inom något som skulle kunna kallas mainstream har han ändå lyckats fängsla en världspublik. Det stora genombrottet kom med den skruvade mörka komedin The Lobster, men det var The Favourite – med Emma Stone i en av huvudrollerna – som befäste hans roll som en av de stora samtida filmskaparna.

Nu har Lanthimos och Stone återförenats för en av höstens mest omtalade filmer. Poor Things är svår att beskriva och ska allra helst upplevas med så lite förkunskap som möjligt. Har du sett några av Lanthimos tidigare filmer får du dock en fingervisning om vad du kan vänta dig.

All of Us Strangers


Adam Scott är kanske mest känd för den breda publiken för sin roll som skurken Moriarty i BBC:s Sherlock Holmes-serie. Nu spelar han – tillsammans med Paul Mescal – huvudrollen i Andrew Haighs lågmälda romantiska drama All of Us Strangers.

Filmen är en berättelse om kärlek och närhet, det förflutna och nuet där Scotts karaktär ges möjligheten att resa tillbaka i tiden. För första gången på 30 år får han träffa sina föräldrar. Både Scott och Mescal har fått motta ovationer för sina skådespelarinsatser och framför allt Scott ses som en favoriterna till att vinna Oscarsstatyetten för bästa manliga huvudroll.

Saltburn


Efter att ha slagit igenom med den provokativa thrillerkomedin Promising Young Woman är regissören Emerald Fennel tillbaka med Saltburn – en film som har beskrivits som en bland mellan Talented Mr. Ripley och Brideshead Revisited.

Saltburn är en psykologisk thriller med inslag av politisk satir. Jacob Elordi gör här sitt andra framträdande under festivalen. Den här gången i rollen som överklasskillen Felix Catton, vars liv blir föremål för huvudrollen Oliver Quicks (Barry Keoghans) besatthet.

Den här filmen följer i fotspåren av Knives Out, The Manu och Triangle of Sadness och fortsätter trenden där överklassens extravaganser och världsfrånvändhet agerar källan från vilken humorn hämtas.

Are You There God? It’s Me, Margaret


Författaren Judy Blume gjorde stor succé när hon 1970 lanserade romanen Are You There God? It’s Me Margaret. Bokeh har blivit något av en kultklassiker och kommer alltså nu i filmatiserad version.

Bakom kameran hittar vi Kelly Fremon Craign, som bland annat ligger bakom dramakomedier som Det perfekta live och The Edge of Seventeen. Rachel McAdams spås bli en favorit när priser för bästa kvinnliga biroll ska delas ut. Mitt i ett hav av mer svårsmälta filmtitlar blir Are You There God? It’s Me Margaret en varm kontrast.

Somliga går med trasiga skor


För den som känner igen textraden blir det tydligt vem som står i fokus i Somliga går med trasiga skor. Dokumentärfilmaren Magnus Gertten för oss här med på en resa genom Cornelis Vreeswijks liv – från barndomens flytt till Sverige till livet som en av landets mest älskade trubadurer.

Somliga går med trasiga skor är en berättelse om Sverige både då och nu; om klassklyftor och fattigdom. Filmen frågar sin publik hur man egentligen betraktar och behandlar de i samhället som har det sämre än en själv.

The Holdovers


Regissören Alexander Payne är kanske mest känd för den vindränkta dramakomedin Sideways från 2003, med Paul Giamatti i huvudrollen. Efter 20 år har nu Payne och Giamatti återförenats för The Holdovers.

Giamatti glänser i huvudrollen som en surmulen lärare som tillbringar jullovet på den internatskola han jobbar på. Kocken Mary och den föräldralösa eleven Angus blir hans sällskap under julfirandet och sakta med säkert tinar den buttre lärarens hjärta.

Räkna med hög mysfaktor och lågmäld värme. The Holdovers har potential att bli ett nytt tillskott till listan över filmer som är obligatoriska att se i juletid. Giamatti väntas vara en av utmanarna till Adam Scott när det är dags att dela ut Oscarsstatyetten för bästa manliga huvudroll.

You Hurt My Feelings


Årets program i Stockholm filmfestival erbjuder en uppsjö av intressanta dramakomedier. Förutom tidigare nämnda Are You There God? It’s Me Margaret och The Holdovers väntas You Hurt My Feelings bli en riktig tittarfavorit.

Nicole Holofcener – som hyllades stort för Can You Ever Forgive Me? – ligger bakom både regi och manus och i huvudrollerna hittar vi Tobias Menzies (The Crown) och komedistjärnan Julia Louis-Dreyfus (Seinfeld, Veep).

Filmen handlar om författaren Beth (Louis-Dreyfus) och terapeuten Don (Menzies), som tryggt lunkar fram i sin stillsamma relation. En dag ställs dock allt på sin ända när det kommer fram att Don inte är särskilt förtjust i Beths senaste bok. Om du vill ha ett mjukt relationsdrama med goda doser humor är You Hurt My Feelings filmen för dig.

Foto: Myke Simon/Unsplash