Snart öppnar nyrenoverade Nationalmuseum

Nationalmusuem bjöd in pressen till att få se den helt renoverade och färska uppdateringen av Stockholmarnas älskade Nationalmuseum. Det har varit stängt i fem år till mångas förtret, då den gamla byggnaden från 1800-talet behövdes fräschas upp. Nu till helgen öppnar det äntligen igen efter en omfattande flytt, renovering och ombyggnad på Blaiseholmen. Här ges perspektiv på historien och historiska perspektiv på nutiden. Vi var många journalister som var nyfikna på vad som skulle hända.

Hela pressen är samlad

Pressvisning av Nationalmusuem

Det inledande talet handlade mycket om hur viktig Nationalmuseum har varit för svenskarna genom tiden och att konsten tillhör oss alla medborgare, och därför är det viktigt med tillgänglighet och modern teknik. Det kommer att satsas mycket på digitalisering och de har skapat en App som guidar en genom museets samlingar.

Entreé

Pampiga Nationalmuseum

Det finns en ny utställning som öppnar den 13 Oktober: Designstories x 10. Min kära vän och designer Iman Al Debe är en av tio formgivare/ designers som har fått vara med att bidra till den nya utställningen med sina futuristiska turbaner. Hennes verk är Haute Couture och just de här futuristiska turbanerna är ett sätt att belysa det lilla huvudplagg som både kan skapa beundran men också kontrovers beroende på vem som betraktar. En av de mest spektakulära turbanerna i serien är den som är gjord helt i glas. Iman gjöt glasturbanen i samarbete med The Glass Factory i Boda.

Designstories

Designstories by Iman al Debe

De har en fin videopresentation för varje designer som man kan lyssna på för att förstå verket och vem designern är.

Iman Al Debe

Jag lyssnar och tittar på videoinstallationen

Jag träffade på en bekant i vimmlet, den kända matprofilen Zeina från Zeinas Kitchen. Tro mig, all mat hon lagar ser väldigt god ut.

Zeinas mat

Jag träffade på matbloggaren Zeina

De andra nya utställningarna som kommer är: Johan Singer Sargent och A & E Design. Alla dessa temporära utställningarna inklusive Designstories öppnar den 13 Oktober och håller på till den 13 januari 2019. Nytt är också Restaurang Nationalmuseum som öppnar den 13 Oktober. Det blir en ny mötesplats i Stockholm där mat, design och konst möter en bred publik från hela världen. Det är krögare Fredrik Eriksson som har fått äran att driva restaurangen.

– Vi har sett fram emot den här dagen länge och vi är stolta och glada över att vi fick ta oss an det här hedersamma uppdraget, säger Fredrik Eriksson, krögare på restaurang Nationalmuseum.

Krögare

Nya restaurang Nationalmuseum öppnar snart

Den samlade presskåren fick provsmaka några av de nya rätterna. Det lilla vi fick smaka var helt fantastiskt. Jag längtar efter att äta här sen när det kommer igång. De har en speciell Kvibilleost till och med och en ny sorts akvavit av O.P Andersson som är gjord endast för Nationalmuseum.

Restaurang

Pressen står på kö för provsmak

Det är mycket fint i restaurangdelen. Ljust, fräscht och såklart en fantastisk utsikt mot vattnet.

mat

Vacker dukning

Koppar

Kaffedelen är i koppar

Mat

Häftig bar

Design

Vackert tak

Det coola är också att garderoberna och toaletterna är placerade nere i gamla valv från förr i tiden som tidigare inte varit öppna. Lyxigt!

Valv

De gamla valven är nu öppna

Det finns så mycket nytt och vackert att återupptäcka på vår kära nationalklenod: Nationalmuseum.

Jag kommer att fortsätta att besöka Nationalmuseum på soliga, eller regniga, lördagar eller söndagar precis som mina föräldrar och mina bröder alltid gjorde och alltid kommer att göra. Jag rekommenderar er andra med att njuta av konsten och dess skatter.

/Anja

Previous post

Next post