Semla på Fotografiska 200% god

Februari är ju semmelmånaden i Sverige. Tisdagen den 13 februari är det semmeldagen, eller fettisdagen som vissa kallar den. I Stockholm finns det ett stort utbud på semmlor, allt från klassiska semlor till semmlwraps och semmelkorv. Bara fantasin sätter gränser. I år ger sig Fotografiska in i kampen om Stockholms bästa semlor. På Fotografiska har de en zero-waste-filosofi som gör att de använder så mycket råvaror som möjligt som annars skulle slänga. Istället för att många procent av en råvara slängs så används dem och 200% kvalité uppnås. I år lanseras därför en 200% God semla. Den består av ekologisk mandelmassa tillverkat av den råvara som återstår när mandeldryck produceras. Brödet är bakat av bulle, alltså mjöl malet av frysta kardemummabullar. Semlan är framtagen av Fotografiskas kökschef Elvira Lindqvist.

Fotografiska

200% god semla

Ingredienser som består av återvunna produkter är med och sparar på jordens resurser. Då får du en semla som ger mer än 100% smak av råvaror som annars skulle ha slängts och som i sig besitter na smaker. Detta sätt att skapa matprodukter ger 200% kvalité och vi är så glada att kunna erbjuda våra gäster denna kulinariska höjdare. När vi dessutom kan inspirera matbranschen till ökad återanvändning genom att våga använda fantasin gör det oss ännu gladare, berättar Paul Svensson matkreatör och Elvira Lindqvist, kökschef på Fotografiska i pressreleasen.

Läs mer om semlor: https://viewstockholm.com/besta-semla-stockholm-2017-tour/

Juica är samarbetspartner till Fotografiska och de tillverkar 100 ekologiska, opastöriserade, kallpressade färska frukt och grönsaksjuicer fem dagar i veckan. Råvarorna vägs in och sköljs noggrant innan de mals ner i en presspåse. Juicen produceras sedan med en unik hydraulisk kallpress, som långsamt pressar påsen under nio tons tryck. En teknik som ger cirka fem gånger mer näringsinnehåll än vid till exempelvis centrifugering. Av den processen uppstår en restprodukt där alla fibrer finns samlade och separeras i olika delar så de kan återanvändas. En av de produkterna är mandeljuice som innehåller bland annat dadlar, kardemumma och kanel. Tillverkningsprocessen innebär att dessa ingredienser tillsammans med destillerat vatten och kryddor blir som en slags pasta som kan användas som mandelmassa.

En semla kostar 40 SEK och finns att köpa på Fotografiska café.

Här finns också tips på andra semlor 2018. Svenska dagbladets semmeltest

/Anja Nilsson

 

Previous post

Next post