Mysig kväll med Målerås Sweden

Målerås är ett känt glasbruk i Sverige som levererar konstglas över hela världen. Jag var på event i deras butik i Gamla Stan och fick höra hur de tillverkar sitt glas. I butiken finns det mängder av vackra konstglas. Det finns djurmotiv, blommor och ansikten, alla utmejslade i glaset in till minsta detalj. Jag älskar de vackra katterna.

Glaskonst på Målerås

Vackra kattmotiv på Målerås konstglas

En nyhet är också den stolta tuppen. Se så färggrann den är.

Tupp på Målerås butik

Tupp på Målerås butik

Historien om Målerås

1890 startade glasbruket Målerås och de var specialiserade på munblåst fönsterglas. Det var kända för sitt hantverk.  De flyttade  glasbruket till Småland och där tillverkar de sina produkter än idag. I början av 1940-1950-talet gjorde de praktiska glas för dryck. I princip alla svenskar som är födda runt 1960 har någon gång druckit i Målerås glas.

Läs mer om en annan svensktillverkad produkt: Sjöö Sandström

Mats Jonasson är Målerås egen konstnär

Mats Jonasson är den konstnär som man idag förknippar med företaget. Han älskade att rita och vid 14 års ålder fick han praktisera som gravörlärling. Senare blev han gravör och fick jobba med den tidens stora konstnärer. Det gick till som så att de lämnade över teckningar så fick han gravera in det på glasen. Han var konstnärligt lagd och började att kritisera de stora konstnärernas verk. Han tyckte inte alltid att det de ritade passade till produktens form. Mats Jonasson ansågs vara så konstnärligt lagd att han fick gå i konstskola. På den tiden och än idag var det mycket ovanligt att gå den vägen om man var utbildad till hantverkare. Han började djupgravera på ett oerhört detaljerat sätt och glasskulpturerna kom till och blev omåttligt populära och är det än idag.

– Det är kul att vara en del av den svenska traditionen, säger Martin Robertsson, Sales Manager på företaget.

Allt tillverkas i Målerås. Till och med gjutjärnet som finns med på vissa av de stora konstverken.

Exklusiv glaskonst

Exklusiv glaskonst

Form för glastillverkning

Form för glastillverkning

Jag rekommenderar verkligen ett besök i butiken i Gamla stan om du har vägarna förbi.

/Anja

 

Previous post

Next post