En resa från Stockholm till Husum och Buesum

Under sommaren har jag både varit mycket i Stockholm och rest runt i övriga Europa. Ett nära, men ändå roligt resmål för oss Svenskar är Tyskland. Jag och Alex tog bilen och bilade ner från Stockholm mot Sveriges västkust och staden Göteborg. Målet var det tyska förbundslandet Schleswig-Holstein och där skulle vi stanna en natt i hamnstaden Husum och en i semesterorten Buesum. Vi åkte med Stena Line som har en riktig praktisk rutt som går mellan Göteborg – Kiel.

Stena Line

Stena Line gilder genom Göteborgs skärgård

Husum

Martini Prosecco i svitens lounge

Stena Line har det bekväma hyttalternativet Skylight Cabin där man har ordentligt med utrymme i hytten på 17 m2. Det är snyggt och modernt i hela korridoren som ligger på däck 11 där också svithytterna ligger. I kategorin premium cabin får man också en välkomstdrink vid ankomst och det finns en liten lounge med thé och kaffe och frukt som är öppen hela resan.

Väl framme i Kiel på morgonen körde vi vidare direkt till Husum där det helgen till ära var Hafenfest (hamnfest). Vi checkade in på det hippa hotellet Altes Zollamt sen gick vi ut och kollade in Hafenfest. Den mysiga hamnpromenaden var fylld med glada festfolk och det fanns små stånd med mat och dryck. Det var livemusik och roliga uppträdanden.

Hamn

Husum Hafentage och Hafenfest

Båt

Vackra färger i hamnstaden Husum

I Husum föddes och levde den världsberömda författaren Theodor Storm. I Husum kan man gå på guidad tur med fokus Theodor Storm och de olika platser där han levde och verkade. Han är känd för sin kortroman “Spökryttaren”. Vi gick på en guidad rundtur med en av stadens officiella guider. Han visade oss just Theodor Storms platser, men också Husum Slott och hur livet i hamnen funkade med tanke på tidvatten och havets påverkan på livsstilen. Vår guide var också lärare i bland annat språket ´plattdeutsch´- lågtyska, ett språk som talas av en del personer just i Nordtyskland och andra Nordfriesiska områden. Vi upptäckte att många ord var lika svenska, så det hjälpte oss att förstå varandra i kommunikationen. Middag åt vi senare på den mysiga restaurangen La Mer som erbjuder vällagad mat från havet.

La Mer

Färsk fisk på La Mer i Husum

Dagen därpå körde vi vidare till staden Buesum som är känt som en semesterort vid havet. Här checkade vi in på det fina och mysiga hotellet Zur Alten Post som både är ett bra hotell, men som också är känt för sin historiska restaurang. Vi åt en fantastiskt fin middag på kvällen i deras restaurang. De hade klassiska tyska och nordtyska rätter på menyn som kunde matchas väl med både tyska viner och örtbaserade cocktails. Just den här tiden på året var det säsong för kantarell så jag åt en klassisk tysk kantarellmaträtt.

Husum

Hotellet Zur Alten Post i Buesum

Buesum är känt för närheten till havet så mycket av det man kan göra här har med havet att göra. Vill man ha en härlig dag på stranden kan man bege sig till familjelagunen Perlebucht. Där finns fina strandkorgar man kan hyra och bara ta det lugnt. Man kan också testa olika vattensporter på Watt ´n Insel. Vindsurfing är populärt, likväl som paddling och Stand up Yoga.

Buesum

Vacker utsikt över familjelagun Perlebucht

Man kan också följa tidvattnet och promenera längs vattenbotten när tidvattnet har dragit sig tillbaks. Det är vackert och lugnande att vara så nära havet och naturen.

Buesum

Promenad längs tidvattnet

Om man går in mot stan kan man hitta en annan typ av strand. Den är modern och nybyggd och anpassad så att alla människor ska kunna ha möjlighet att kunna njuta av utsikten mot havet. De har till och med specialbyggda Strandkorgar som är extra breda i fall att någon människa som har behov av det, vill besöka stranden. Buesum är en stad som gör allt tillgängligt för alla och allt ska vara lätt att använda.

Buesum

Buesum strand

Eftersom vi ändå var vid en gammal fiskeort passade vi på att åka ut med en före detta historisk räkfiskebåt. Båten heter MS Hauke och den har varit aktiv sen flera hundra år. Vi fick se hur fiskarnas metoder och hur de fick upp räkfångst på ett intressant sätt. Båtturen med MS Hauke var mäkta populär bland barnfamiljer och det var helt fullt på båten.

Buesum

Väntar på att boarda M/S Hauke

Nästa gång vi är i Schleswig- Holstein ska vi se till att även besöka Helgoland, en ö som många människor vi träffade på under resan, pratade gott om.

Sammanfattningsvis är Schleswig- Holstein ett trevligt resmål att besöka för oss svenskar. Det är lätt att ta sig dit med bil och det är fin natur och härlig inspirerande havsmiljö.

/Anja

 

 

 

 

Previous post

Next post