En middag på Tennstopet

Tennstopet är en restaurang i Stockholm som bär på en historia som sträcker sig över 150 år. Den dramatiska historien över restaurangen startades av den f.d fanjunkaren Gustaf Högberg 1867 då han öppnade en biljardsalong som senare ändrade inriktning till ett schweizeri. På Schweizerier kunde man på den tiden äta bakelser, dricka vin och likör.  Och på den vägen är det. Ett par turer och platser senare blev det officiella namnet på krogen Tennstopet, detta var år 1892. Namnet kom av att en av alla de som har varit ägare av restaurangen, Tenngravören Bror Axel Santesson var uppväxt i släkt av tenngjutare. Han prydde väggarna med tennpjäser och konstnären Vicke Andrén myntade uttrycket “Vi ses på Tennstopet!”. En legendarisk fras som har hängt med bland alla journalister, författare och kulturmänniskor som har hängt på Tennstopet genom årens lopp.

Tennstopet

En del av Tennstopet

Jag åt en god middag på Tennstopet nyligen med Alex. Att sitta inne i restaurangen är att känna historiens vinslag samtidigt som man väntar på något riktigt gott. Eftersom det var (och är) värmebölja och hungern inte är på topp, så hoppade vi förrätt och gick direkt på varmrätt.

Läs mer om krogar som håller sommaröppet: https://viewstockholm.com/stockholm-krogbolag-satsar-pa-sommaroppet-i-ar/

Viewstockholm

Om dessa väggar kunde tala…

Det finns många saker att välja i menyn, de flesta är svenska klassiska rätter. S.O.S, Toast Pelle Jansson med löjrom eller råraka är några av de förrätter som är populära. Varmrätterna lockar bland annat med stekt rimsaltat fläsk i löksås, stekt kalvlever Anglaise, biff Rydberg eller hemrimmad lax med dillstuvad potatis. Jag valde däremot Tennstopets råbiff med traditionella tillbehör och pommes frites. En fin detalj är att man fick en liten kupa konjak att hälla över biffen. En god klassiker som passar bra i het sommarvärme. Alex valde den häftiga rätten Tennstopets konjaksflamberade pepparstek med pepparsås. Då fick vi se när elden slickade köttet då servitrisen flamberade köttstycket några bord bort. Alex testade Tennstopets egna öl, Tennstopets original. Förutom att Tennstopet gör sin egen öl har de eget kryddbrännvin.

Råbiff

Råbiff och pepparstek.

Dryck

Tennstopet original och Tennstopets eget kryddbrännvin

Vi var sugna på att avsluta den goda middagen med dessert. Jag valde klassisk ostbricka och Alex valde hovdessert. En dessert fylld av fluffig grädde, färska bär och mandelspån i en ljuvlig röra.

Mat

Mums! Hovdessert

En bra sak att veta nu på sommaren, är att det också finns en uteservering. Och att det är öppet hela sommaren.

Uteservering

Tennstopets uteservering

/Anja

Previous post

Next post