En kväll på Fotografiska

Fotografiska i Stockholm är ett museum där man lätt kan ha en helkväll. Jag och Iman ville se Chen Man utställningen (som jag berättade om i ett tidigare inlägg). Samma kväll fick vi också möjlighet att avnjuta alla utställningar som Fotografiska har nu. Först började vi med Inside out av Nick Veasey. Nick Veasey är en berömd konstnär som blivit berömd av sina foton tagna ur röntgenkamera. Det är ett ovanligt och häftigt sätt att uppleva bilder på. Bara titta på dessa vackra blommor. Det är ett helt nytt sätt att se saker på.

Nick Veasey

Nick Veasey på Fotografiska

Nick Veasey visar hur saker ser ut på insidan, så när man skalar av alla lager visas allt på sitt sanna sätt både bildligt, filosofiskt och konkret. För Nick Veasy är inget föremål för stort eller för litet att fotas i hans röntgenkamera. Se bara hans berömda foton av flygplan eller bilar.  Utställningen håller bara på fram till den 17 februari så ni vet.

Fotografiska

Nick Veasy bröllopspar

En annan vacker och gripande utställning är Åsa Sjöströms Silent Land, om de kvarlämnade barnen i Moldavien. Den utställningen tar tyvärr slut nu i början av februari men kolla in hennes bilder på nätet.

Fotografiska

Åsa Sjöströms Silent Land

Läs mer om bästa platserna att fota i Stockholm: https://viewstockholm.com/best-spots-photos-stockholm/

På Fotografiska finns även en populär restaurang. Den blev utnämnd till Världens bästa museirestaurang vid årets Leading Culture Destinations Awards. Restaurangen serverar mat utifrån ett hållbarhetsfokus. Deras hållbara filosofi handlar om att sätta växtriket i första rummet. Kött och fisk är bara betraktade som tillbehör, men de tillbehören ska vara av allra högsta kvalitét. Menyn är ganska minimalistisk och lätt att välja ur. Det finns “Innan”, “Först”, “Varma”, “Tillbehör”, “Sedan”. De rekommenderar att man äter fyra rätter per person varav en söt, alla rätter kostar 135 kr. Eller så kan man gå “All in” som jag och Iman gjorde. Då fick vi alla rätter i lite mindre format.

Before

Innan

Det är perfekt när man vill testa olika saker. Rätterna har fantasifulla namn som kultursortsrova, kompostbakad gul lök, rödbetstartar, dissade hallon. Varje rätt var delikat och stilfull i uppläggning.

Alger

Rätt inspirerad av havet och alger och sjögräs

Det var uppfriskande att ha grönsaker i fokus, även om hjortfilén och rödingen som var tillbehör var löjligt goda.

Rovor

Fantasifulla rätter

Till menyn finns också matchande viner, men vi valde att testa den alkoholfria dryckesmenyn. Första drycken var äppelmust, supergod. Sen följdes menyn av olika juicer med okonventionella smaksättningar. Ofta var basen rödbeta och ibland kombucha. Den mest udda drycken var en rödbetsjuice med smak av champinjon. En annan hade smak av kaffe. Väldigt udda och roligt! En annan supercool detalj är att de återanvänder så mycket som möjligt av allt de kan. De snygga bordsdekorationerna som ni ser på bordet är handgjorda av gamla vinbuteljer. Ett kretslopp som imponerar på en gammal akademiker med miljöexamen som jag. De är snygga och vi ville köpa ljusstaken och vattenglasen, men tyvärr var de inte till salu.

Rödbeta

Rödbetsdryck alkoholfria

Desserterna var också allt annat än konventionella. Jag fick en choklad och glasstallrik med topping av riven pepparrot. En annan smarrig rätt var äppelpizza.

Fotografiska

Äppelpizza

Överblivna hallon

Dessertbord

Det var en riktig helkväll på Fotografiska. Jag och Iman ser fram emot att komma hit igen. Alla utställningar var spännande och gripande. Och maten var god, vacker och udda. För övrigt har restaurangen en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp. Vi såg ut på kryssningsfartygen som passerade.

/Anja

 

 

Previous post

Next post