Chen Man utställning på Fotografiska

Chen Man har en ny utställning. Fotografiska är ett museum i Stockholm som alla borde besöka. Minst en gång, men gärna flera. Fotografiska är precis som det låter, ett museum som är helt tillägnat fotokonst. De har alltid olika spännande utställningar på gång så jag och Iman gick och kollade på de som är nu. Vi fokuserar i det här inlägget på den inspirerande utställningen Fearless and Fabulous av den kinesiska konstnären Chen Man.

Fotokonst

Chen Man på Fotografiska

Chen Man är Kinas mest kända mode- och porträttfotograf.

Selfie

Chen Man (självporträtt)

Hon har rönt stora framgångar i hemlandet och på den internationella arenan. Man kan säga att hon har skrev historia direkt när hon började jobba. Hon är den nya kulturrevolutionen genom hennes sätt att visa kinesiskt mode på ett nytt sätt. Genom sin fotokonst förmedlar hon de senaste decenniernas ideologiska skifte i Kina.

Läs också om andra museum: https://viewstockholm.com/news-vasa-museum-2017/

Chen Man

Jag tittar på några av hennes konstverk

Som 23-årig konststudent fick hon i uppdrag 2003 att ta några omslagsbilder för den kinesiska modetidningen Vision. Bilderna visade kvinnor med extremt perfekta, teatraliskt målade och photoshoppade ansikten. Ett av fotona, The Astronaut hänger idag på Victoria And Albert Museum i London.

Fotografiska

The Astronaut av Chen Man

För att förstå varför dessa bilder är så betydelsefulla måste man gå tillbaks i Kinas historia. På 1980-talet då Chen Man föddes var det vanligt att folk bar grå Mao-dräkter. Lyx och accessoarer betraktades med skeptiska ögon då de symboliserade rikedom och välstånd vilket inte var en bra ur Maos kommunistiska perspektiv. Så sent som 2005 kom den första kinesiska Vouge (modetidning). Idag fotar hon omslagsbilder för världens mest prestigefyllda tidningar.

Fotografiska

Kina i lyx

Förutom mode gör hon betydelsefulla foton som när hon gjorde 12 olika uppslag till tidningen i-D. Där kom fotona att få stort betydelse då hon valde kvinnor från olika kinesiska minoriteter som traditionellt inte anses vara lika vackra som de som har vit, klar hy.

foto

i-D omslag

En av flickorna var från Tibet och hade fräknar, något som inte var populärt i Kina. Andra hade mörkare hy. Men med dessa bilder visade hon den sanna skönheten i olika typer av utseenden och därmed kunde hon skapa ett nytt ideal.

i-D

Chic kvinna

Hon har också häftiga bilder tagna på olika scener ur livet för människor i Kina. Bland annat bilden som visar den omtyckta skådisen.

Foto

Chinamen

Utställningen Fearless & Fabulous håller på till 4 mars, så missa inte den.

/Anja

Fotocredd: Iman Al Debe

Previous post

Next post