Broarna i Madison County till Stockholm

Nytt för alla musikalälskare! Nu kommer den klassiska musikalen “Broarna i Madison County” till Maxim i Stockholm. Enligt pressmeddelandet såg sångerskan Viktoria Tocca musikalen på Broadway för snart tre år och bestämde sig för att sätta upp den i Sverige. Under höstens och vårens landsomfattande turné med succé­föreställningen ”Från Broadway till Duvemåla” framför Viktoria Tocca och Daniel Sjöberg sångerna ”Före och efter dig” och ”En sekund och tusen mil” ur ”Broarna i Madison County”. ”Broarna i Madison County” spelades på Broadway 2014 och togs sedan på USA-turné 2015. Musikalen vann 2014 två Tony-utmärkelser för Bästa musik och Bästa orkestrering till Jason Robert Brown, och var även nominerad i kategorierna Bästa kvinnliga huvudroll i musikal och Bästa ljusdesign i musikal. Jason Robert Brown vann också två Drama Desk-utmärkelser för musiken och orkestreringen.

Jag har personligen varken läst boken eller filmen som den är baserad på, men vill ändå se musikalen då den sägs vara en klassiker. Boken skrevs av Robert James Weller och historien utspelar sig i mitten av 60-talet i Iowa och handlar om en kort men passionerad kärlekshistoria mellan Francesca och Robert, en italiensk-amerikansk hemmafru och en fotograf från National Geographic. Boken filmatiserades 1995 med Meryl Streep och Clint Eastwood i huvudrollerna.

– Att ta sig an den här moderna klassikern i Jason Robert Browns musikalversion är en utmaning som jag inte kan motstå. En gripande berättelse om omöjlig kärlek som blivit både en bestseller, en storfilm och en Broadwaymusikal. Hur gestaltar man detta på en svensk teaterscen? Det är en fråga som inspirerar mig, säger regissören Rikard Bergqvist i pressreleasen.

Bakom den svenska uppsättningen av ”Broarna i Madison County” och även föreställningen ”Från Broadway till Duvemåla” ligger som sagt den svenska sångerskan Viktoria Tocca som har en diger meritlista. Bland annat fick Viktoria stor uppmärksamhet när hon knep huvudrollen som Sissi vid världspremiären av musikalen ”Ludwig II” i Tyskland 2000-2001, och hon är en utav de yngsta sångerskor någonsin att bli godkänd av Andrew Lloyd Webber att göra huvudrollen Christine i ”Phantom of the Opera” – en roll hon spelade i Köpenhamn under två år i början av 2000-talet. 350 miljoner TV-tittare avnjöt hennes sång när hon sjöng live på isen under Europamästarinnan Irina Slutskajas avslutningsuppvisning vid EM i konståkning 2003.

/Anja

Previous post

Next post